Dag 6, GEEN alcohol
Uit de notulen van 3 maart 1980 wordt een gebrek aan vrijwilligers en leiders vastgesteld. En ook een verzoek aan de trainers om de veldverlichting niet langer dan noodzakelijk te laten branden. Ook toen (40 jaar geleden) dus al. In 1981 wordt er besloten dat er “geen bier meer aan kinderen mag worden verkocht”. In de kantine mag er niet meer om geld gekaart worden (hartenjagen en kruisjassen). Dat wordt verstandig gevonden “want de inzetten lopen hoog op”. En verder stoorde men zich niet aan de parkeerborden die voor invaliden waren gereserveerd.
Hartverwarmend is in het jaarverslag van de jeugdcommissie te lezen dat de jeugdelftallen hun gewonnen prijzen de commissie aanbieden. Als blijk van waardering krijgen zij (heel grootmoedig) een glas limonade aangeboden. Een nieuw aangestelde jeugdleider doet een beroep op de chauffeurs naar uitwedstrijden om tot terugkomst GEEN alcohol te nuttigen.
Dag 7, “… ik ben ook nog getrouwd…”!
In de jaren 1980 is het nog gebruikelijk dat er afvaardigingen naar bruiloften van spelers gaan. En verder laat het juniorenbestuur weten dat het wenselijk is om de maandelijks geplande vergaderingen bij te wonen. Te vaak is de opkomst niet zoals die zou moeten zijn. Het is minimaal een fatsoenskwestie om je af te melden. In 1981 is het de vraag of de (talmende) H. Bouwmann wel, niet, wel, niet voorzitter voetbal blijft. Jos Weierink vervult op dat moment de dubbelfunctie waarnemend voorzitter voetbal en tevens voorzitter jeugdcommissie. Het legt veel beslag op zijn beschikbare (vrije) tijd en dat leidt tot zijn legendarische opmerking: “…ik ben ook nog getrouwd…!”
In 1982 wordt vastgesteld dat Hockeyvereniging DKS Enschede over een kunstgrasveld beschikt. Dat kan worden gehuurd voor oefenduels. Het gaat dus nog heel lang duren voordat Avanti Wilskracht over een eigen kunstgrasveld kan beschikken. In 1985 worden er wat richtlijnen opgesteld om de tegenstander en scheidsrechter bij thuiswedstrijden te ontvangen. Een daarvan luidt dat er zorg moet worden gedragen voor “een gevulde koelkast”.
Dag 8, boerenkool
Er werd in de jaren 1980 “vrijmoedig” genotuleerd, tot randzaken aan toe. Zo mocht ik de notitie “…jij drinkt op andermans zak…” lezen. Waarna de beschuldigde kwaad wegloopt uit de vergadering.
De notulen in de jaren 1980 worden heel soms achteraf aangepast. Op enig moment wordt gesteld dat de notitie “…het ruikt naar chantage…” moet worden geschrapt. Een van de juniorenleiders heeft de “trieste mededeling” dat zijn voetbaltas met inhoud is gepikt. Hij krijgt een even “triest antwoord” want de vereniging is hier niet voor verzekerd.
Er wordt in 1981 vastgesteld dat in 1983 de juniorenafdeling 50 jaar bestaat. Een reden voor een feestje zou je denken. Echter, “…er dienen activiteiten te worden ontplooid teneinde de kas te spekken…”. En zo wordt het jubileum eigenlijk tot een ordinaire centenkwestie gedegradeerd. En ik stel vast dat er vaker met geld “gerommeld” wordt want in 1985 lees ik dat “de trainer de laatste tijd quasi voorzichtig laat doorschemeren dat hij aanbiedingen van andere clubs heeft waar hij meer kan verdienen”. M.a.w., “…hij aast op onze portemonnee…”.
En dan de mededeling:“…Leo barst van de boerenkool..”. Het mag gratis worden opgehaald. Heeft NIETS met voetbal of verdere OMNI Sport AW te maken. Nou ja, goed voor de saamhorigheid.
Dag 9, vergeten
Nu even terug naar de notulen jeugd en voetbal van de jaren 1970. Die waren met grote regelmaat nog niet gereed bij aanvang van de vergadering. Er duiken (46 jaar geleden!) bekende namen op: Joop van Ommen (trouwt op 06 09 74), Hennie Aagten (wijst op het belang van een clubblad), Leo
Elfrink (regelt de verlotingen bij thuiswedstrijden), Jos Weyerink (met een Griekse Y dus), Marcel Brueker en Eddie Kaalverink. Om maar enkelen te noemen.
Er werd WEL genoteerd wie er NIET, maar NIET wie er WEL aanwezig waren. En soms staan er openhartige schuldbekentenissen in de notulen: “….dit zou door ondergetekende geregeld worden maar dat ben ik straal vergeten…”.
Dag 10, schrijffouten
Er is veel te distilleren uit de notulen. Amusant zijn de vele taal- en schrijffouten (vooral de werkwoordvervoegingen die moeten eindigen op “D”, “T” of “DT”. Een heel kleine selectie:
- De voorzitter opend de fergadering.
- Het betrefde (ipv betrof).
- De vergadering wordt besloten met “… niets meer aan de order zijnde..”.
- Met een schertstekening werd een schetstekening bedoeld.
Een subcommissie houdt zich bezig met “kaartspelen, de LOTTO en de TOTTO(!)”. En dat werd gecoördineerd door……… OTTO (Kerkhof).
En dan ook een hele mooie: “…dat Berty Gosenniet MEER wil vlaggen bij het 2e…” , moet gelezen worden als “… dat Berty Gosen NIET meer wil vlaggen bij het 2e…”.
Dag 11, stadsarchief en zo
Thomas en ik gaan in juni 2018 verder met onderzoek bij het Stadsarchief in het gemeentehuis. Wij zijn benieuwd naar de ontstaansgeschiedenis en historie van de boerderij het Zoutendijk. In de sluitsteen staat daar de tekst “A H J 1869” vermeld. Als wij dit op GOOGLE intikken krijgen wij gepresenteerd dat dit mogelijk met A.H.J. (Arnold) Engels te maken kan hebben. Hij blijkt in 1869 in Enschede geboren te zijn en verder was het een vakbondsman en zelfs Tweede Kamerlid. Toch moeten wij de conclusie trekken dat dit slechts een toevalstreffer is en blijft de betekenis van de tekst op de sluitsteen door raadselen omgeven.
Wij benaderen daarom de archiefmedewerkers op het gemeentehuis (die er ook uitzien als archiefmedewerkers, alleen het potlood achter hun oor en een stofjas ontbraken) en die gaan ons verder helpen. Maar eerst krijgen wij een standje want onze jassen worden geacht aan de kapstok te hangen en niet over de rugleuning van de bureausteoelen. Onze tassen dienen wij netjes weg te zetten (struikelgevaar) en wij mogen geen koffie drinken achter de beeldschermen. Wij gehoorzamen gedwee en nemen vervolgens waar dat onze zoektocht de hulp gaat krijgen van praktisch gesproken ALLE personen die op dat moment ook in het archief met onderzoeken bezig zijn. Zij laten heel onbaatzuchtig hun eigen werkzaamheden even vallen. Stapels boeken met kadastrale gegevens worden voor ons diep uit de krochten van het stadhuis opgehaald. Die boeken zijn zo groot dat ze op karretjes uit de kelders van het archief naar boven worden gesleept. Desondanks levert het geen resultaat op en blijven de gegevens over de boerderij in mysteriën gehuld.
Overigens, voor mij blijft het een raadsel waarom het hoofdveld nummer 1 Zoutendijk een aantal graden gedraaid ligt ten opzichte van de naastgelegen velden. Die liggen namelijk wel keurig netjes haaks op de Gronausestraat. Niemand weet het mij te vertellen. Zelfs de leden niet die al “eeuwig” lid van de vereniging zijn. Ik vraag het wie ik maar tegen kom. Een mogelijke optie is dat de hoogspanningsleiding aan de oostzijde direct langs het veld loopt. Maar dat houdt geen steek. Er is werkelijk niemand binnen de vereniging die er een duidelijke verklaring voor kan geven. Ik vermoed dat het te maken heeft met de monumentale bomenpartijen die er ooit stonden. Mogelijk ook het feit dat zonder de draai in het veld de achterlijn te dicht op het clubgebouw komt te liggen.
En zo blijven er altijd nog puzzelstukjes over om het archief compleet te krijgen. Er valt nog genoeg te door- en onderzoeken. Ik denk bijvoorbeeld aan de handgeschreven notulen vanaf de begintijd die op dit moment met monnikenwerk naar digitale Wordbestanden worden omgezet.
Daar over wellicht een volgende keer.