Kunstgras bij Avanti Wilskracht

Publicatiedatum: 12 oktober 2021

De gestage bouw van woningen vanaf 2000 in de Eschmarke leidde tot een onstuimige groei van het aantal leden bij de jeugdafdelingen van Avanti Wilskracht. In november 2005 kreeg de vereniging op veld 2 haar eerste kunstgrasveld en kon er ook bij slechtere weersomstandigheden gevoetbald en getraind worden. In 2008 werd overgegaan tot de aanleg op veld 4. Dat werd (versneld) mogelijk gemaakt doordat het appartementencomplex aan de westzijde gebouwd zou gaan worden. De bouwwegen voor dat school/woongebouw konden gebruikt worden om die aanleg eenvoudiger mogelijk te maken. Op dinsdagavond 6 januari 2015 bezocht ik een in het clubgebouw georganiseerde, keurig verzorgde en onderbouwde presentatie aanleg kunstgras op (toenmalig) hoofdveld 1. Na de “discussie met de zaal” werd besloten om een “denktank” te vormen. Daarna is er nooit meer iets vernomen over dit plan.  Kunstgras gaat overigens niet eeuwig mee en het eerste veld 2 diende in 2018 te worden vervangen. Ook zou dus veld 4 ooit een keer moeten worden vervangen.

Vrijwel dagelijks fiets, wandel of rij ik in de auto langs ons Sportpark Het Zoutendijk. Verder ben ik ook met grote regelmaat op het sportcomplex zelf aanwezig. Er heerst altijd wel bedrijvigheid. Niet alleen vanuit mijn vrijwilligerswerk bij Avanti Wilskracht maar ook via de lokale nieuwsmedia krijg ik het een en ander mee over het reilen en zeilen binnen de vereniging. In juli 2020 lees ik in Dagblad Tubantia dat bij Vogido en Avanti Wilskracht in 2021 nieuwe kunstgrasvelden worden aangelegd. In het artikel wordt benadrukt dat bij de aanleg zeker met milieuaspecten rekening gehouden gaat worden (en terugkeer naar natuurgras zelfs tot de mogelijkheden wordt gerekend). Wel wordt in ieder geval afscheid genomen van het rubbergranulaat. Dat heeft in de afgelopen jaren discussie over gezondheidsrisico’s en milieuschade opgeleverd. In plaats van rubber zal dan voor kurk infill worden gekozen. Eind november 2020 komt er een aanvulling op het artikel. In 2021 worden door de gemeente zelfs vijf kunstgrasvelden aangelegd. Achter elkaar worden dan velden vervangen bij Avanti Wilskracht, VOGIDO, Victoria ’28, Rigtersbleek en UDI. Gemiddeld is daar per veld € 330.000,00 mee gemoeid (“asjemenou”). Sportaal gaat aanbesteden en dan is het even afwachten met welke aannemer afgesproken kan worden wat de beste periode is om de velden te vervangen.

De tijd verstrijkt en het kunstgras vervangen raakt bij mij op de achtergrond. Het is inmiddels augustus 2021 en opeens zie ik op de Parallelweg bij Avanti Wilskracht bordjes met “Werk in Uitvoering” in de berm verschijnen. Waar zou dat voor zijn vraag ik mij af? Even later zie ik grote grommende (graaf)machines op het parkeerterrein verschijnen. En als ik dan ook nog eens zie dat over de sloot langs de Gronausestraat met grote ijzeren rijplaten een noodweg is aangelegd die het mogelijk maakt om veld 4 te bereiken valt bij mij het kwartje: er wordt begonnen met de vervanging van kunstgrasveld 4. Met de compact camera die ik altijd in mijn “holster” meedraag begin ik vanaf dat moment met grote regelmaat opnames van de voortgang te maken.

In de tussentijd verdiep ik mij wat in de bijbehorende details. Kunstgrasveld 4 is inmiddels dus 13 jaar oud. De planning om te vervangen werd uiteindelijk augustus/september 2021. En juist dan begint (na de versoepelingen van de coronabeperkingen) het splinternieuwe voetbalseizoen. Dat was niet de meest ideale periode om tot vervanging over te gaan. Was de zomerperiode niet beter geweest? Er diende nu sterk geïmproviseerd te worden om wedstrijden en trainingen in te plannen. Er werd zelfs in sommige situaties in collegiale samenwerking uitgeweken naar buurman GV Eilermark. De aannemer had echter afgesproken om de vervanging als in een soort treintje met de overige 4 verenigingen uit te voeren. Uiteindelijk werd op donderdag 30 september 2021 met een weekje vertraging het kunstgrasveld “speelklaar” opgeleverd. Er kon getraind en gevoetbald worden. Wel dienden nog wat afrondende werkzaamheden te gebeuren. De Verenigingsmanager van Avanti Wilskracht had hier de regie. Ook diende een onafhankelijke organisatie in opdracht van de KNVB nog een keuringsrapport op te maken. En dat zal uiteindelijk ook wel goed komen. Het wachten is dan op de feestelijke (ik herhaal, feestelijke) officiële ingebruikname van het spiksplinternieuwe kunstgrasveld 4.

Bekijk hier alle foto's van de aanleg van het kunstgrasveld 4.

 

Realisatie Weland Webdesign

© 2021 Omnisportvereniging Avanti Wilskracht

Social media