Er is weinig dat je moet, echter veel dat je mag

NAAM:    Bas Riedeman
LEEFTIJD:     23
FUNCTIE:     Scheidsrechterscoördinator

Riedeman AW Interview start

Hij blijft nuchter als vrijwilliger. Volgens hem is het een gewoonte om je in te zetten voor je club. In JO11 begon hij te voetballen bij Avanti en voetbalde vervolgens voor verschillende recreantenteams. “Avanti is dichtbij en het is dus gemakkelijk om daar te gaan voetballen”, vertelt hij over zijn begin bij onze club. Momenteel is hij scheidsrechter, grensrechter bij het Tweede Elftal en scheidsrechterscoördinator, daarnaast maakt hij deel uit van het kersverse en enige zaterdagse seniorenteam. Bas Riedeman zoekt geen poespas en geen diepgaande gedachten achter zijn inzet; dat je wat doet voor je club is volgens hem vrij normaal.

Elke zaterdagochtend is de 23-jarige Riedeman te vinden op ’t Zoutendijk. Hij heeft – als scheidsrechterscoördinator – een grijze jas aan met op zijn hart het wapen van de Afdeling Voetbal. Zoals het hem betaamt, begint hij de eerste ochtend van het weekend met een kopje koffie. Maar niet te lang koffie slurpen, want de eerste wedstrijden staan op het punt te beginnen. Dus hij moet - samen met medecoördinator Wout Nieland – controleren of de ingedeelde scheidsrechters aanwezig zijn. Een spannende klus, want Avanti zit met een tekort aan scheidsrechters.

De scheidsrechters schaarste plaagt de club al jaren. Gelukkig zijn er jongeren die hun tijd in Avanti willen steken en als scheidsrechter uitkomen, zo begon ook Riedeman zijn vrijwilligerscarrière. Maar waarom? Van de zovele functies, waarom als scheidsrechter? “Avanti zocht scheidsrechters en dat leek me leuk. Als scheids sta je toch midden in de wedstrijd”, aldus Riedeman.  Volgens hem zorg je als scheidsrechter voor een lekker spelletje, zonder onnodig geouwehoer.

Zaterdag
In een ploeg van vier man sterk vervult Riedeman zijn vrijwilligerswerk. Samen met Wout Nieland begeleidt hij op zaterdag de scheidsrechters, die doordeweeks door Nick Eggert worden ingedeeld. Het team dat over de arbiters van JO9 en JO11 gaat wordt gecoördineerd door Rick van der Veen, die betrokken is bij de portefeuille Wedstrijdzaken. Gezamenlijk een groepje met een gemiddelde leeftijd van plusminus 20 jaar.
Elke speelzaterdag stappen zij ’s ochtends uit hun bedden en doen hun werk voor Avanti. Voor Riedeman blijft het simpel. “Het is je club; je doet wat.” Overigens is hij geregeld na de middag nog scheidsrechter bij een wedstrijd van een oudere lichting en komt daarna voor het seniorenelftal Zaterdag 2 uit. “Ik ben nou eenmaal een voetbaldier”, verklaart hij simpeltjes.

Maar er zijn weldegelijk andere redenen waarom Riedeman zaterdags op Avanti te vinden is. Dankzij zijn aanwezig kent hij de club en kan hij – meestal aan het schap – meepraten over de actualiteiten binnen de vereniging. “Het is dan wel belangrijk dat je betrokken bent.” Want je moet volgens hem weten waar je over praat. Daarnaast krijgt hij als coördinator vaak vragen en opmerkingen over de club. Waar hij kan geeft hij antwoord, de andere zaken neemt hij voor lief: Riedeman laat zich niet door flauwekul opjagen. En vat zijn vrijwilligerswerk geriefelijk samen in de uitspraak: “Ik moet maar zes dingen, de rest doe ik vrijwillig.”

Ervaring
basriedemankleedkamer
Redenen zat om wat voor Avanti te doen. “Al zet je je een uurtje per week in. Ook daar heeft de club veel aan. Het maakt echt niet uit hoe veel je doet; als je maar wat doet”, vertelt hij. Toch is er, voor iemand van zijn leeftijd, een groot voordeel als vrijwilliger. Waar hij persoonlijk van profiteert. Al het werk dat je vrijwillig verricht kun je vermelden op je cv. En dat heeft hij ook gedaan. “Ik werk nu sinds een paar maanden bij Handelmaatschappij Ter Heegde in Enschede. Tijdens mijn sollicitatiegesprek is er uitgebreid over mijn werk bij Avanti gesproken. Dat maakt het wel makkelijker. Je kunt enige vorm van ervaring laten zien.”

Over Avanti zelf blijft Riedeman bescheiden. Zijn oordeel over de club beeldt hij uit met het ophalen van zijn schouders. “Er zijn wel wat dingen die beter kunnen, maar we doen het goed.” Echter dat Avanti geregeld te maken heeft met vandalisme ergert hem behoorlijk. “Laat men met de tengels van onze spullen afblijven”, merkt hij op en concludeert daarmee zijn gedachten over Avanti.

Hoe en wat
Wat Riedemans toekomstrol binnen de vereniging wordt, houdt hem niet bezig; dat komt allemaal nog. Hij is ervan overtuigd dat hij zich blijft inzetten voor de club, maar hoe en wat houdt hem momenteel niet bezig. “Zaken voor de toekomst”, verklaart hij. Het gaat volgens de 23-jarige scheidsrechterscoördinator om de inzet en op welke manier dat moet zijn is onderdanig aan de welwillendheid.